skorNiklas heter jag, jag är en kille från Trelleborg som älskar min sambo Malin, friluftsliv och löpning. Jag började min löparkarriär redan i 12-års åldern. Medan alla kompisar runt omkring mig satsade på fotbollen så fann jag min passion i att löpa. Visst hade jag testat fotboll och andra lagsporter (innebandy mm) och även om detta var kul och så fastnade jag aldrig riktigt. Det var något med löpningen som höll mig kvar. Kanske är jag inte tillräckligt av en lagspelare utan mer av en ensamvarg. Kort sagt, jag gillar att tävla mot mig själv, att sätta långsiktiga mål och envetet jobba över tid för att närma mig dessa mål. Att bli bra på löpning kräver tid. För den glade hobbymotionären så går det snabbt att förbättra sig genom att öka på träningstillfällena, men för löpare på de högre nivåerna så kan det ibland vara långt mellan de stora framgångarna. Jag är mycket enveten och har ett psyke som nästan bara blir starkare av motgångar. Går det inte som jag tänkt, ja då ökar jag ambitionen i min träning ännu mer.

Lopp och Tävlingar

Som jag nämnde så började jag springa ”på allvar” redan i 12-års åldern, och jag har varit aktiv och tävlat dess. Egentligen är jag inte så intresserad av just själva tävlingsaspekten i meningen att tävla mot andra löpare. Jag tävlar egentligen endast mot mig själv. Min passion ligger i att förbättra mig själv och mina resultat. Det finns alltid löpare som är bättre än du, och jag tror jag hade blivit olycklig om jag stirrat mig blind på konkurrenterna. Jag är på intet sätt en elitidrottare, jag jobbar med IT om dagarna så sitter still större delen av arbetsdagen. Desto mer rör jag mig på min fritid. Med detta sagt så låter det kanske som att jag inte är så intresserad av att delta i tävlingar, men jo det är precis det jag är. Det är nämligen inte tävlingsaspekten i tävlingarna som lockar mig utan själva gemenskapen. Som jag nämnde har jag aldrig varit en lagspelare. I samband med att jag lämnade lagsporterna bakom mig så övergav jag i någon mening även en potentiell källa till gemenskap och vänskap. Först efter jag varit verksam inom löpningen i några år så insåg jag hur många lopp och tävlingar det finns möjlighet att delta i, och vilken möjlighet dessa är till att socialisera med likasinnade. Jag har genom året träffat många numera goda vänner.

Efter som jag läser många andra löpares bloggar så vet jag att det nu förväntas av mig att redovisa mina tävlingsmässiga framgångar och resultat, men jag vill vara lite annorlunda och strunta i det. Dels så har jag inte några vidare stora framgångar att skryta om, även om det blivit i alla fall några förstaplatser i tävlingar av det lite mindre slaget. Och dels så vill jag inte bidra till någon slags resultatshets, utan vill på mitt eget sätt uppmana till att finna glädjen i att förbättra dig själv, inte att jaga andra.

Vilka tävlingar har jag då deltagit i, jo de är alldeles för många för att räkna upp. Jag försöker alltid klämma in minst 5 tävlingar eller event per år. Distanserna varierar ganska kraftigt, jag vill nämligen se mig som flexibel och duktig på lång såväl som kortare distans. Stockholm marathon har alltid varit en personlig favorit, jag försöker att delta varje år.

Trelleborg

Trelleborg