Jag vill inspirera alla som ännu inte hittat till löpningen att börja testa. Kanske kommer du precis som jag en gång gjorde, att inse att det är den ultimata träningsformen. Jag vill dock uppmana alla som ska börja springa att inte ha för höga förväntningar till att börja med. Misstaget många nybörjare gör är att de sätter alldeles för höga kortsiktiga målsättningar för sig själva och sedan tar ut sig för hårt. När man pressar sig allt för hårt i början finns det en stor risk att psyket sätter stopp och att man slutar med löpningen redan efter en kort tid. Det är mycket bättre att mjukstarta med förutsättningslös motion, ut och spring, känn glädjen av att vara utomhus i friska luften!

Se till att ha bra skor och bekväma kläder att springa i, det gör upplevelsen mer behaglig och minskar risken för skador. Vad det gäller underlaget så tycker jag att man ska pröva sig fram. Det är svårt att ge generella rekommendationer, de flesta underlagen är bra. Vissa föredrar att springa på grus, andra vill springa på skogsstigar eller spån medan ytterligare någon annan föredrar hårdheten i asfalten.

En bra målsättning för nybörjaren är att springa minst två gånger i veckan. Men då är det viktiga bara att man tar sig ut och springer, kanske som minst 20-30 minuter per gång, men det gör inget om det undantagsvis blir lite kortare om du har ont om tid. Det viktiga är att det faktiskt blir av med regelbundenhet och att du kommer ut och rör på dig.

En sista tips jag vill ge dig som ska börja springa är: Tänk på din hållning. När man springer ska man sträcka på kroppen i en stolt och utsträckt hållning. Jag ser många som springer lite hopkurat, nästan som att de skäms för sin kropp. Förutom att det ser oerhört fult ut så kan en hopkurad springstil slita på kroppen och ge värk i axlar och leder.

joggare