runAllt för sällan lyfts de många fördelarna med löpträning fram i det offentliga ljuset. Träning i alla dess former har varit på modet senaste åren och ofta läser man artiklar om crossfit hit och spinning dit. Min åsikt är dock att löpning är den överlägsna träningsformen och den stora fördelen är så klart att vem som helst kan springa när som helst. Att gå ut och springa kräver ingen dyr utrustning. Ett par schysta skor och kläder efter väder är allt som krävs. Att springa kräver inte heller att du tar dig till något påkostat gym, utan det räcker med att du startar där du står.

Att springa håller dig smal och frisk. Lite längre löprundor bränner fett i kroppen, med regelbunden motion är du nästan garanterad att hålla dig frisk och smärt. Löpning stärker de flesta av dina muskler i kroppen och även dit skelett. Skelettet behöver belastning för att hålla sig starkt. Genom att motionera regelbundet så sänder man små stötar av belastning mot skelettet vilket stimulerar det att bygga och hålla sig starkt.

När du löper så ökar du din lungfunktion, syreupptaget förbättras vilket du kan ha nytta av i många sammanhang. När du gör ansträngande aktiviteter i vardagen så kommer bättre och friskare lungor garanterat göra dig mindre andfådd och mer effektiv. Att ta en springtur tidigt på kvällen kan även hjälpa dig att sova när det blir natt. Idag har många en stressig tillvaro med högt tempo på jobbet och många måsten i vardagen. När man väl ska lägga så och få lite välbehövlig vila så kan det vara svårt att varva ner. Genom att ta ut sig fysiskt några timmar innan läggdags så förbereder man kroppen för avslappning och vila.

Man kan även öka det allmänna välbefinnande av att springa. När man motionerar utsöndras serotonin, dopamin och endorfiner i hjärnan. Dessa substanser får oss att må bra samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar.

Mer inspiration för att börja löpträna.