Jag tänkte tillägna detta inlägg konceptet mental träning. För att lyckas som löpare eller även inom andra idrotter krävs främst en god fysisk form och oerhört mycket träning. För att lyckas på toppnivå där konkurrensen är mördande krävs även ett bra psyke. För att ständigt överträffa sig själv och prestera på den absoluta toppen behöver man hela tiden jobba med sin mentala inställning till sig själv och idrotten.

Vad vi tänker ger upphov till känslor inom oss, känslor som kan stjälpa eller hjälpa oss på vår resa. Genom att välja vad vi tänker och fokuserar på så kan vi frambringa känslor som flyttar fram gränserna för vad vi rent fysiskt kan prestera. Genom att projicera en inre bild av var du vill uppnå och känna känslan av att uppnå detta mål kan du motivera dig själv med hjälp av positiva känslor.  Att ständigt framkalla dessa ”dagdrömmar” ger en stöttning och push som maximerar din potential.

Hur påverkas vi av att medvetet drömma positiva dagdrömmar om framgång?

Forskning har visat att att vi påverkas på ett antal positiva sätt av att skapa bilder av framgång gällande våra mål:

-Genom att sätta fokus på det vi vill ha så jobbar vi hårdare för det.

-Vi får bättre självförtroende av att tänka att vi kommer lyckas, detta hjälper oss att lyckas i verkligheten.

-Ditt undermedvetna påverkas utan att du själv märker det. Sannolikt kan delar av ditt undermedvetna inte veta vad som är verkligt och vad som är fantasi. Det undermedvetna hjälper till att manifestera det som du tänker på.

 

Hur går man till väga för att ”programmera” sig själv med det nya budskapet?

Att programmera sig själv med nya mer nyttiga tankar är en hel vetenskap som jag inte ens kan redogöra för en bråkdel för i detta inlägg, så se detta avsnitt som en liten inspiration för dig att söka mer kunskap om ämnet. Man brukar säga att det finns två metoder för att inpränta ett nytt budskap i sitt medvetande:

Affirmationer

Genom målbilder och affirmationer kan du skapa och göra målbilderna konkreta och levande i ditt medvetande. Att affirmera handlar om att skriva ner positiva affirmationer och sedan läsa upp dessa tyst heller högt för att göra dem verkliga för dig.

Meditation

Genom att göra meditation och andra avslappningsövningar kan du öppna upp ditt sinne för de budskap du vill inpränta i ditt inre fokus. Genom att avslappna både dina muskler och din hjärna så gör du dig själv mer mottaglig för de nya positiva tankarna. Musik kan även användas för att stärka känslostyrkan i dina tankar.

Mer läsning

Nedan följer två tips på sidor där du kan läsa mer om ämnet. Det finns även gott om material på en mängd andra sidor på nätet, det är bara att ge sig ut och söka!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Neurolingvistisk_programmering

Livsstilscoachen: Därför är den mentala träningen så viktig