Många frågar mig hur jag har motivation till att springa nästan dagligen. För många tycks det vara en nästan oöverstiglig utmaning att träna regelbundet utan att falla dit och tappa motivation eller go. Jag tänkte därför dela med mig av några tankar om den mänskliga psykologin och vad som kan få oss att fortsätta göra det vi vet är det allra bästa för oss på sikt. Jag tänkte bredda diskussionen till att motionera i allmänhet så tipsen kan därmed tillämpas på annat än just bara löpträning.

Lista negativa aspekter med att inte motionera

För att kunna motivera sig själv så tror jag att det gäller att man själv förstår varför man gör något. Drivkraft kan komma från många olika saker. Ofta handlar det om att man försöker uppnår något positivt. Inte sällan kan också en stark drivkraft ligga i att man försöker undvika att något negativt ska hända.

För att kunna fortsätta motionera på sikt så gäller det att man är medveten om de negativa aspekter som man kan drabbas av om man inte rör på sig. Ofta är de flesta av oss väl medvetna av vad som kan hända om man anammar livet som soffpotatis. Trots detta så tycker jag att det är viktigt att man tar sig en funderare över dessa aspekter lite då och då, så att man har dem klara för sig. Ofta fungerar vårt mänskliga psyke på så sätt att vi försöker förtränga obehagliga saker. Därför är det lätt hänt att man ljuger för sig själv och helt försöker bortse från hur man faktiskt kan skada sig själv genom att leva ett allt för stillasittande liv.

Skriv ner

Ett bra tips som fungerar för mig är att jag brukar skriva ner de negativa saker som skulle kunna drabba mig om jag slutar löpträna. Om man slutar att träna regelbundet så förvinter långsamt men säkert de fördelar man åtnjuter genom träning. Man får sämre kondition och blir sämre förberedd för att klara av utmaningar i livet. På sikt riskerar exempelvis blodkärl att täppas igen. Dessa följdverkningar är något som ger sämre livskvalitet och som på sikt kan vara förödande för hälsan. Även utseendet försämras när vi slutar träna. Alla vill vi väl se friska och attraktiv ut. En person som inte tränar riskerar att drabbas av fetma. En otränad person kan också se ohälsosam och sjuk ut i allmänhet.

Lista positiva aspekter

Att bara jobba med piskan fungerar för en del. Vissa behöver även moroten för att kunna motivera sig för att göra stordåd. Därför brukar jag även då och då ta mig tiden och sätta mig ner och faktiskt skriva ner på vilka sätt min träning gör livet bättre. För min del handlar det mycket om gemenskap. Jag har flera vänner som även de är intresserade av löpning. Det blir en gemenskap att vara ute och springa tillsammans. Vi har också en samvaro i att resa till, och delta i, olika tävlingar tillsammans. När vi inte själva springer så har vi glädje i att diskutera om sporten eller titta på andra utövare.

Att springa så ofta som jag gör är också något som gör att jag känner att jag inte åldras så mycket som jag annars hade gjort. Att påverka åldrandet är något som är i stort sätt omöjligt. Alla blir vi ju gamla till sluta. Jag tror dock att det finns sätt på vilka vi kan bromsa åldrandet något lite grann. Att springa är något som för mig känns som att jag kan använda för att inte bli gammal fullt lika fort. När jag ser andra i min egen ålder som inte motionerar så känner jag att jag helt klart gjort ett riktigt val i livet. Genom att springa så hindrar jag att jag går upp i vikt. En springtur varje dag bränner massvis med kalorier. Tack vare att jag motionerar regelbundet så känner jag också att jag kan äta nästan vad jag vill. Jag tror inte att det är många i min ålder som känner likadant.

Investering för hälsan

Jag känner även att den tid jag lägger på motionen är en väl värd investering. Den tid jag lägger ner där får jag faktiskt tillbaka genom att jag håller kropp och hjärna skärpta. Genom att motionera så mår kroppen bra och kan hålla sig frisk. Då går även andra uppgifter i livet snabbt och smidigt. Det finns även mycket forskning som visar på att även hjärnan och tänkandet håller sig på topp när man motionerar. Genom att man känner sig skärpt i sinnet så går jobb och annat effektivare. Genom att man kan utföra alla uppgifter något lite snabbare i vardagen så får man tid över till annat.