Som löpare får man ofta frågor av mindre erfarna löpare eller av vänner och bekant som springer på amatörnivå. Jag tänkte därför här på sidan besvara några av de frågor jag ofta får för att samla kunskapen även för andra som kan vara intresserade.

Ska armarna pendla när man löper eller ska de vara stilla?

För att springa på optimalt sätt bör armarna bete sig som en omvänd spegling av benens rörelse. Genom att svinga armarna fram och tillbaka i motsatt riktning mot benen så använder man rörelseenergin optimalt till sin fördel. Själva pendlandet ger även bra balans när man springer. Armarna bör hela tiden vara i en vinkel på 90 grader. För att inte skapa onödig spänning i armarna ska man även kupa händerna när man springer. Låtsas att du i vardera hand håller en lite tjockare stafettpinne.

Ett vanligt fel många gör är dock att man svingar armarna allt för lång framåt. Tänk på att armarna aldrig ska räckas ut rakt ut från kroppen. Istället ska armen endast gå ett par decimeter framför kroppen innan pendeln ska vända och armen går åt andra hållet igen.

Hur andas jag på bästa sätt när jag springer?

Ofta anpassar sig kroppen själv till det optimala sättet att syresätta när du springer. Att fokusera för mycket på andningen kan därför bli kontraproduktivt. Att försöker styra sin egen andning kan orsaka stress och göra att man andas mindre effektivt. Viktigt är så klart att undvika att man börjar hyperventilera när man springer. För övrigt rekommenderar jag att man andas in genom näsan och ut genom munnen.

Vad ska jag ha för hållning när jag springer?

Jag rekommenderar att man har en stolt hållning när man springer. Det vill säga att man sträcker på sig och gör sig själv så lång som möjligt. Att springa med en ihoptryckt hållning gör att man springer mindre effektivt då musklerna inte skjuter i från i stegen som man bör göra. Att springa med dålig hållning ökar också risken för skador eftersom det sliter mer på kroppen. Man kan jämföra det med folk som sitter på kontor, har man dålig hållning framför skrivbordet kan man få problem med värk i nacke, axlar, armar och så vidare.

Hur ska fötterna landa?

Något många inte tänker på är hur deras fötter träffar marken när man springer. En felaktig teknik när foten landar kan göra att man springer oekonomiskt och även kosta i form av skador eller förslitningar. När du springer ska du försöka få marken att slå i mitt på foten, alltså varken tår eller hälar först utan en jämn landning med tyngdpunkt mitt på foten. Detta gör att man minimerar risken för skador samtidigt som man använder så mycket energi som möjligt för att slunga iväg foten för ytterligare ett springsteg. Man ska även tänka på att landa så mjukt som bara möjligt, hårda stötar är nämligen väldigt skadligt på sikt, även om man lyckas få stöten på rätt ställe på foten.