Löpträning är enligt mig en av de bästa träningsformerna man kan ägna sig åt. Denna form av träning är mycket jämställd eftersom vem som helst kan börja utan att behöva köpa dyr utrustning eller dyra medlemskap. Allt som behövs är ett par bra skor och att ge sig ut utomhus. Att springa regelbundet gör dessutom att hjärtat håller sig friskt och att vi mår bättre rent mentalt.

För den som redan börjat med regelbunden löpträning är det bara att säga grattis. Löpträning ger kondition som man kan ha nytta av resten av livet. Vissa springer endast med ambitionen att hålla igång till vardags. För andra som börjat löpa så väcks en lust att hela tiden förbättra sig. Att man stöter på en slags platå i sin löpträning är inte alls ovanligt. Många upptäcker att de kommer till en punkt när de inte längre förbättrar sina resultat. Jag tänkte därför ge några tips för hur man kan bryta detta mönster och se sin prestation öka igen. Fler bra tips på ämnet kan du läsa här.

Teknik

Många underskattar den vetenskap som finns bakom varje framgångsrik löpare. Att ha en stor vilja eller pannben som man brukar kalla det räcker väldigt långt, men det är inte allt. För att lyckas som löpare gäller även att man har en bra teknik. Att springa förbrukar mycket energi. När man sprungit ett tag blir man ofta trött och får svårt att upprätthålla farten. För att bli framgångsrik gäller det därför att man läser på om allt från fotisättning till energieffektiv springteknik.

Att lägga allt för mycket tid på att förbättra sin teknik är det många som drar sig för. Allt jag kan säga är att det verkligen är värt besväret i alla lägen. Att läsa på och finslipa sin teknik är en investering man har igen i framtiden.

Håll jämn fart

Ett misstag som många gör som har fastnat i sin träning är att man tröttar ut sig för tidigt under löpturen. I början är det alltid lätt att springa på lite för fort då man är fräsch och full av energi. Mot slutet av löpturen blir man dock allt tröttare och tvingas helt enkelt slå av på farten. Denna typ av gradvis hastighetsminskning under löpturen är inte speciellt effektiv och gör att man får ett sämre tidsresultat än man hade fått om man tagit det lugnt i början för att kunna hålla en jämn springtakt under hela loppet.

Att växla tempo kräver mer energi. Om man kan hålla en jämn takt under hela loppet optimerar man däremot sin egenförbrukning. Denna metod ger också bäst löptider generellt sett.

Öka träningsinsatsen, på rätt sätt

För att förbättra sig måste man ofta träna mer, detta är en sanning som gäller i de flesta idrotter och sporter. Även inom löpningen så gäller det ofta att man måste öka sin träningsinsats om man vill prestera bättre. Att bara bita ihop och springa mer hjälper dock inte alltid. Det gäller därför att vara smart och träna på rätt sätt.

Ett sätt att öka sin förmåga är att springa fler gånger i veckan. Det ska dock sägas att det kan bli för mycket av det goda. Om du redan springer tre gånger eller fler i veckan så skulle jag rekommendera att man istället ökar intensiteten i befintliga träningspass än att lägga in fler. Istället för att springa snabbare på de aktuella passen skulle jag välja att springa lite längre tid istället, fast i samma tempo.